

Dilimizin Zenginlikleri Projesi
4.2 etkileşimli okuma yöntemi ile okunacak kitap belirlendi ve akış planlandı
DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROGRAMI GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
4.2:Eylem Adımı:Etkileşimli Okuma
27.11.2024
ETKİNLİK ADI: GAZİANTEP’TEKİ MOZAİKLER
ALAN ADI: Türkçe, Sanat
YAŞ GRUBU: 48-72 Ay
ÖĞRETMEN:SELEN EVCEN
ALAN BECERİLERİ:
Türkçe Alanı:
TAEOB. Erken Okuryazarlık
Sanat Alanı:
SNAB3. Sanata Değer Verme
KAVRAMSAL BECERİLER:
KB1. Temel Beceriler
KB1.4. Çizmek
EĞİLİMLER:
E1. Benlik Eğilimleri
E1.1. Merak
E2.Sosyal Eğilimler
E2.5. Oyunseverlik
E3. Entelektüel Eğilimler
E3.5. Merak Ettiği Soruları Sorma
PROGRAMLAR ARASI BİLEŞENLER:
Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri:
SDB2.1. İletişim Becerisi
SDB2.1.SB2. Duygu, düşünceleri ifade etmek
SDB2.1.SB2.G3. Duygu ve düşüncelerini beden dili ile uyumlu olarak açıklar.
Değerler:
D4.Dostluk
D4.4. Arkadaşlarını ve onlarla vakit geçirmeyi önemsemek
D4.4.2. Arkadaşlarıyla oynamaya istekli olur.
Okuryazarlık Becerileri:
OB4. Görsel Okuryazarlık
OB4.2.Görseli Yorumlama
OB4.2. SB1. Görseli incelemek
ÖĞRENME ÇIKTILARI:
Türkçe Alanı:
TAEOB.6. Yazma öncesi becerileri kazanabilme
TAEOB.6.a. Boyama ve çizgi çalışmaları yapar.
Sanat Alanı:
SNAB.3. Sanat eserlerine ve sanatçılara değer verebilme
SNAB.3.a. Sanat ve sanatçılar hakkında sorular sorar.
İÇERİK ÇERÇEVESİ:
Kavramlar: Kırmızı, sarı, mavi, yeşil, mor, turuncu, beyaz, siyah, gri
Sözcükler: Ressam, mozaik
Materyaller: Sözsüz müzik, yumurta kabukları, parmak boya, Bedri Rahmi Eyüpoğlu‘na ait mozaik eserlerin görseli, portre çalışma sayfası
Eğitim/Öğrenme Ortamları: Sınıf
ÖĞRENME-ÖĞRETME UYGULAMALARI:
GÜNE BAŞLAMA ZAMANI
Çocuklarla çember şeklinde oturulur. Duygu durumları, önceki gün evde neler yaptıkları hakkında sohbet edilir. Güne başlama rutinleri gerçekleştirilir. Çocuklara daha önce Zeugma Müzesi’ne giden var mı, Zeugma ne demek, bu müzede neler sergileniyor gibi sorular sorulur. Akıllı tahtada Zeugma Mozaik Müzesi ile ilgili keşif kartları incelenir. Kültür Bakanlığı’nın sanal müzeler isimli web kaynağından ülkemizde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sanal tur gerçekleştirilir. Müzede sergilenen eserler hakkında sohbet edilir. Mozaik eserlere dikkat çekilir. Bu müzenin ülkemizin Gaziantep ilinde yer aldığı söylenir. Gaziantep’in mutfak kültürü ve yemekleri ile meşhur bir ilimiz olduğu açıklanır.
ÖĞRENME MERKEZLERİNDE OYUN
Çocuklar ilgileri doğrultusunda öğrenme merkezlerine yönlendirilir. Sınıf duvarlarına Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ne ait keşif kartları asılır. Sanat merkezine Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun mozaik eserleri ile ilgili keşif kartları asılır. Sanat merkezinde A4 kâğıtları üzerine hazırlanmış mozaik desenleri ile sanat eserini tamamlama şeklindeki mozaik çalışmaları yapılabilir.
BESLENME, TOPLANMA, TEMİZLİK
Sınıf rutini ile sınıf toplanır ve beslenmeye geçilir. Sınıf toplandıktan sonra sınıfın temiz olup olmadığına dikkat çekilerek sınıfı temiz bırakmamız gerektiği vurgulanır. Temiz olmayan yerlerin temizlenmesine rehberlik edilir.
ETKİNLİKLER
Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun mozaik eserlerine ait görseller çocuklarla birlikte sınıfın farklı köşelerine asılır. Çocuklar görselleri inceler (OB4.2. SB1. Görseli incelemek.). Çocuklara görsellerin ne olduğu sorulur. Çocuklardan gelen cevaplar dinlenir. Bu çalışmaların mozaik çalışması olduğuna dikkat çekilir. Ardından üzerinde Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun portresinin yarısı bulunan çalışma sayfası çocuklara verilir. Çocuklara bu kişinin kim olduğuna, mesleğinin ne olabileceğine dair tahminlerde bulunmaları için sorular sorulur (E1.1. Merak.). Portredeki kişinin Bedri Rahmi Eyüpoğlu olduğu ve kendisinin ünlü bir ressam olduğu söylenir. Ardından çocuklar portreyi renkli boya kalemleri ile tamamlar (TAEOB.6.a. Boyama ve çizgi çalışmaları yapar., KB1.4. Çizmek). Portrelerin tamamlanmasının ardından duvardaki eserlerin Bedri Rahmi Eyüpoğlu’na ait olduğu söylenir. Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun bir ressam olduğu ve mozaik çalışmalar yaptığı ifade edilir. Mozaik oyunu için çocuklar dört gruba ayrılır ve sözsüz bir müzik açılır. Çocuklar grup arkadaşlarından uzakta serbest yürür. Müzik durduğunda çocuklar grup arkadaşlarını bulur ve donar. Müzik tekrar açıldığında grup arkadaşlarından uzakta serbest yürümeye devam eder (D4.4.2. Arkadaşlarıyla oynamaya istekli olur., E2.5. Oyunseverlik). Her gruba duvarda asılı olan görsellerden biri verilir. Çocuklar bu görselleri inceler. Görselde hangi renk ve şekillerin bulunduğu hakkında grup arkadaşıyla konuşur. Konuşurken beden diline dikkat çekilir. İnsanların konuşurken bedenini de kullandıkları söylenerek örneklendirilir (OB4.2.SB1. Görseli incelemek., SDB2.1.SB2.G3. Duygu ve düşüncelerini beden dili ile uyumlu olarak açıklar.). Ardından gruplar ressamın en çok hangi rengi kullandığını anlatır. Ne anlatmak istediğini tahmin eder ve bunları diğer gruplarla paylaşır. Diğer gruplar ressam ve eseriyle ilgili sorular sorar. Dört grup da sunum yapar (SNAB.3.a. Sanat ve sanatçılar hakkında sorular sorar., E3.5. Merak Ettiği Soruları Sorma). Çocuklarla mozaik sanat etkinlikleri dosyası incelenir. Mozaik sanatını hangi malzemelerle yaptıkları , hangi teknikleri kullandıkları sorulur. Her gruba yumurta kabukları verilir. Çocuklar bu kabukları parmak boyaları ile boyar (TAEOB.6.a. Boyama ve çizgi çalışmaları yapar.). Ardından önceden hazırlanan salyangoz, kuş, kedi, balık, gökkuşağı, ev ve ağaç, deniz ve güneş, yaprak, bal kabağı, sincap, kalp, çiçek ve kelebek görselleri masaya konulur ve mozaik çalışması yapılacağı söylenir. Görseller kesilerek A4 siyah fon kartonuna yapıştırılır. Mozaik çalışması için hangi malzemenin kullanabileceğine dair çocukların fikirleri alınır. Çocuklar istediği görseli alarak etkinliğe başlar. Yumurta kabuklarını kullanarak görsellerin içini doldurur. Çalışması biten çocuklar yaptıkları esere bir isim verir ve eserini tanıtır.
DEĞERLENDİRME
Mozaik kitabının son sayfasının içine Bedri Rahmi Eyüpoğlu’na ait görsel saklanır. Çocuklara yarısını yaptıkları portrenin diğer yarısının sınıfın bir yerinde saklı olduğu söylenir. Ardından 365 Gün Öykü serisinden “Mozaik” kitabı etkileşimli okunur. Kitabın son sayfasında bulunan Bedri Rahmi Eyüpoğlu’na ait portre çocuklara gösterilir. Çocuklarla kitapta geçen mozaik çalışması hakkında konuşulur.
Çocuklar sınıfta yaptıkları mozaik çalışması ile kitapta geçen çalışmayı karşılaştırır.
Ayrıca şu sorular sorulabilir:
• Arkadaşlarınla oyun oynarken nasıl hissettin?
• Ressam ne yapar?
• Ressam olmak ister misiniz? Neden?
• Ressamlarla ilgili en çok neyi merak ediyorsun?
FARKLILAŞTIRMA:
Zenginleştirme: Mozaik sanatının ne olduğu ve hangi malzemelerden yapıldığı Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun mozaik örneklerini içeren bir sunum kullanılarak anlatılabilir. Sanatçının hayatı, eserleri, hangi alanlarda eserleri olduğu hakkında çocukları soru sormaya teşvik etmek için ‘’Acaba Bedri Rahmi Eyüpoğlu mozaik sanatı dışında hangi sanat türleriyle ilgilenmiş? Bedri Rahmi Eyüpoğlu ile röportaj yapmak istesen neler sorardın? şeklinde sorular sorulabilir.
Destekleme: Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun portresinin tamamı çocuklara gösterilerek bütünü kavramaları desteklenir. Mozaik oyununda çocuklardan yere çizilmiş olan şekillerin içinde gruplanarak donmaları istenilebilir. Renkleri sözel olarak ifade etmede zorlanan çocukların renkleri göstererek ifade etmesi sağlanabilir. Mozaik çalışmasının kolaylaştırılması için yumurta kabuğu yerine eva, düğme gibi materyaller tercih edilebilir. Çocuklara farklı geri bildirim türleri sunularak çocukların etkinlik sürecine katılımları desteklenebilir.
AİLE / TOPLUM KATILIMI:
Aile Katılımı: “365 Gün Öykü” serisinden “Mozaik” adlı kitap “365 Gün Öykü” platformundan açılarak okunur. Kırılan tabak, bardak vb. atmak yerine gerekli güvenlik önlemleri alınarak kitapta olduğu gibi çerçeve yapılabileceği söylenir. Çocuklar aileleri ile seçtikleri bir malzeme (kil, taş, kırılan tabak vb.) ile mozaik çalışması yapıp okula getirir.